Bespreking Lotta viert carnaval

Lotta-viert-carnaval-2

www.bekboeken.nl:

boekentip van de week:

Lotta viert carnaval: met dit kleurrijke prentenboek zijn we bij BEK, BOEKEN & BIJZONDERS helemaal in de sferen van het aanstaande carnaval!

Anouk zegt: “Dit boek legt heerlijk uit wat carnaval is voor peuters en kleuters. Gekke kleren aantrekken, je fantasie gebruiken om van een doos een kostuum in elkaar te flansen, feesten met je vriendjes – met carnaval kan het allemaal. Wil jij erachter komen als wie Lotta straks verkleed de polonaise induikt? Lees het gauw!”

Anouk verzorgt bij BEK, BOEKEN & BIJZONDERS de boekinkoop en tevens is zij assistent-bedrijfsleider en kinderpsycholoog.

http://www.bekboeken.nl/anouks-boekentip-lotta-viert-carnaval-diane-put-rik-de-wulf/

BIBLION.nl:

Didi Klijnsma-de Boer:

Lotta weet niet wat er gebeurt als ze koekjes naar tante Cato wil brengen en onderweg allemaal bekenden tegenkomt, die er op z’n zachtst gezegd ‘anders’ uitzien. Zo zien het schaap en haar lammetjes er uit als een hond met puppy’s, zijn twee kippen veranderd in een ridder en een prinses, en het varken heeft ineens een slurf. Wat is er aan de hand? Verhaal over carnaval, deel uit de serie over kip Lotta. Wat doe je zoal met carnaval: verkleden, je fantasie gebruiken om je te verkleden met afvalmateriaal en met name feestvieren en plezier hebben! Kleurrijke, gedetailleerde illustraties over dubbele pagina’s met een rozige achtergrond. Redelijk veel tekst met af en toe vetgedrukte woorden, die veelal te maken hebben met carnaval, zoals optocht, stoet, masker, confetti etc. Vrolijk prentenboek met een eenvoudige uitleg over carnaval voor peuters en kleuters. Op de schutbladen zijn voorwerpen uit het verhaal getekend, aan de lezer te raden welk attribuut bij wie hoort. Vanaf ca. 4 jaar.

© NBD Biblion

 www.leestafel.info :

altLotta viert carnaval
Diane Put & Rik de Wulf

 

Als je dit boek ziet, heb je meteen zin om met Lotta mee carnaval te gaan vieren! Wat een vrolijke boel is het op de omslag!
Op de schutbladen zie je ook allemaal spulletjes die bij carnaval horen.

Maar het is wel een beetje raar: Lotta is helemaal niet van plan carnaval te gaan vieren! Sterker nog: ze is onderweg met een mand koekjes voor tante Cato, en ze is heel verbaasd als ze onderweg dieren tegenkomt die ze kent, maar eigenlijk ook weer niet. Want wat zien de schapen er raar uit. Ze hebben een hondenmasker op! En de kippen Lie en Nina doen net alsof ze een ridder en zijn prinses zijn! Zelfs de kuikens lijken wel gek geworden, ze willen niet eens een koekje, maar rennen snel naar huis.
Het werkt aanstekelijk, en als Cato vertelt dat het carnaval is en dat ze met z’n allen in een stoet om de boerderij zullen gaan, wil Lotta ook meedoen. Maar ja, zij heeft geen verkleedspullen…

Erg grappig verhaal in sprankelende primaire kleuren. Iedereen is vrolijk, iedereen heeft iets raars, en dat is niet alleen voor Lotta aanstekelijk, maar ook voor de jonge lezertjes (en hun voorlezers).
Terwijl Lotta ontdekt wat er aan de hand is, wordt aan de lezer tussen neus en lippen door uitgelegd wat carnaval is: een verkleedpartij: je doet alsof je iemand anders bent. En feest: want iedereen is vrolijk, en zingt en host.
En je ziet meteen dat het helemaal niet duur hoeft te zijn, je hebt alleen wat creativiteit nodig.
Of vrienden die je daar mee helpen.

Het kan haast niet zo zijn, maar als je niets om carnaval geeft, dan heb je een leuk verhaal over vrienden die elkaar helpen, in mooie kleuren, en met een op bijna iedere bladzijde terugkerende tekening. Dat vinden kinderen altijd leuk: een patroon dat steeds weer terugkomt. En je kan ook duidelijk zien dat carnaval te maken heeft met de lente.
Voeg daarbij de aanwijspagina’s voor leuke interactie en het is helemaal af.

ISBN 9789044824131 | Hardcover | 26 pagina’s | Uitgeverij Clavis | december 2015
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 26 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

http://www.leestafel.info/diane-put/15861-lotta-viert-carnaval