Bespreking Lotta en het grote pompoenmonster

Kip Lotta is buiten en geniet van de herfst. Ze kijkt naar de gekleurde blaadjes en raapt kastanjes. Tante Cato holt een pompoen uit voor Halloween. Met Halloween mag je je verkleden en iedereen aan het schrikken maken. Lotta wil de kuikens van tante Cato laten schrikken maar iedereen is pas echt bang van het pompoenmonster van tante Cato. Deel uit de serie over kip Lotta*. Vriendelijk en kleurig prentenboek in oblong formaat. De tekst is gedrukt in verschillende lettertypen zonder schreef, de belangrijkste woorden zijn vet gedrukt. De prenten zijn overzichtelijk en lief. Geschikt om voor te lezen aan (oudere) kleuters en het thema herfst te bespreken. Op het achterplat staan wat knutselvoorbeelden op basis van herfstvondsten. Vanaf ca. 4 jaar

  • [Eva Kramer]
  • Copyright (c) NBD Biblion

http://zoeken.bibliotheek.be/detail/Diane-Put/Lotta-en-het-grote-pompoenmonster/Boek/

www.mediasmarties.nl:

Lotta en het grote pompoenmonster

Lotta en het grote pompoenmonster

Het is bijna tijd voor Halloween. Lotta laat de kuikens schrikken. Dat lukt, maar ze gillen niet om haar…

Diana Put. Rik de Wulf. Clavis. Prentenboek.€14,95. 9789044822434.

Kenmerken

  • Prentenboek
  • Halloween, herfst
  • Emoties, schrikken
  • Humor

Beschrijving inhoud

Het is herfst en bijna tijd voor Halloween. Tante Cato holt een pompoen uit. Haar kuikentjes hebben zich griezelig verkleed. Lotta schrikt ervan. Ze pakt een vogelverschrikker en houdt die voor zich. ‘Boe-oe-oe-oe. Hier kom ik het grote herfstmonster.’ De kuikens gillen hard. Maar niet om Lotta. Ze schrikken van het monster wat achter haar staat. Met zijn enorme kop met gemene ogen en nare grijns. Dan ontdekken de kuikentjes en Lotta dat het tante Cato is met haar uitgeholde pompen. De schrik is voorbij en ze lachen om de situatie.

De herfsttinten en pompoenafbeeldingen op de kaft en schutpagina’s van dit langwerpige prentenboek maken meteen duidelijk wat de thema’s van dit boek zijn. Ondanks de tekstregels (op elke prent staan er enkele), zijn het vooral de prenten die het verhaal, de sfeer en gebeurtenissen uitbeelden. Elke prent beslaat twee pagina’s waar veel op te zien is: kenmerken van de herfst en Halloween, de acties en reacties van de kippen en de kuikentjes. Belangrijke woorden die horen bij de thema’s van het boek (herfst, Halloween, verkleden, schrikken, etc.) staan in de tekst vetgedrukt.

Leeftijdsadvies

Het prentenboek sluit aan bij kinderen vanaf 3 jaar oud, omdat in het verhaal emoties centraal staan. Kinderen van deze leeftijd krijgen graag vat op de betekenis van deze emoties. Zij vinden wat nog onbekend is vaak angstig en kunnen zich hier onzeker over voelen. Ook zien zij niet altijd het verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Dit boek helpt kinderen hierbij. Het laat ze zien dat enge dingen niet altijd eng zijn en dat het, als je toch ergens van schrikt, helemaal niet raar is. Ook leren kinderen zo wat juist grappige situaties zijn. Om te voorkomen dat kinderen van dit boek moeten schrikken worden spannende situaties van te voren al aangekondigd. Bovendien zijn de prenten allesbehalve beangstigend.

Mening recensent

Een geschikt prentenboek om samen met een peuter te lezen en te praten over emoties als bang zijn of schrikken. Door aandacht te besteden aan de vet gedrukte woorden verrijk je de woordenschat van kinderen en hun begrip over thema’s als herfst en Halloween. Zo krijgen kinderen meer vat op zichzelf en de wereld.

 

NienkeDeze recensie is geschreven door Nienke. Nienke zet zich in voor kinderen/gezinnen die jeugdhulp krijgen. Ze leest graag kinderboeken en volgt de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, taalontwikkeling en leesbevordering. Lees op de Mediasmarties recensentenpagina meer over onze recensenten.

http://www.mediasmarties.nl/boek/lotta-en-het-grote-pompoenmonster/2709