Bespreking Lotta vindt de weg

Lotta vindt de weg
illustraties: Rik De Wulf
tekst: Diane Put

Dit is alweer het zesde boek over Lotta de blijmoedige kip. Dit keer gaat Lotta met tante Cato en de kuikentjes naar het strand. Dat is eens wat anders dan de vijver! De kuikentjes weten niet wat ze zien, wat is die zee groot! Tante Cato gaat lekker onder de parasol zitten bij de strandpaal met de gele vis.
‘Als je goed onthoudt bij welke paal je zit, vind je steeds de weg terug,’ zegt tante Cato.
Lotta en de kuikens gaan lekker spelen, ze maken gekke pruiken van zeewier en verzamelen schelpen en hebben enorme pret. Maar dan willen ze al hun schatten aan tante Cato laten zien maar waar zit ze ook alweer? O jee, waar is de strandpaal met de gele vis gebleven?

Opnieuw een heerlijk vrolijk boek met Lotta in de hoofdrol. Persoonlijk vind ik dit het leukste Lottaboek dat ik tot nu toe gelezen heb. Het ziet er allemaal heel gezellig uit. De kleine kuikentjes hebben echt plezier en vooral de prent waarop ze met zeewier op hun kleine kopjes rondlopen, is geweldig. Ook grappig is dat Lotta altijd haar kippenlaarsjes aanhoudt. Of ze nu in het water is of door het zand of de duinen loopt, de laarzen blijven aan! Zelfs haar zwemband heeft een kippenkopje!
Dankzij de kleurige illustraties en het leuke verhaaltje is het een prettig voorleesboek dat kinderen zeker zullen waarderen.

Diane Put is actief als mentor voor startende leerkrachten in het gemeenschapsonderwijs. In haar vrije tijd schildert, tekent en schrijft ze.

ISBN 9789044819601 Hardcover 32 pagina’s Uitgeverij Clavis juni 2013
Vanaf 3 jaar
© Dettie, 2 juli 2013
Uit: De Leestafel

Oblong prentenboek over de kip Lotta die met tante Cato en de driekuikens naar het strand gaat. Ze ontdekken dat de zee koud, zout en nat is, dat kwallen kunnen prikken en dat je zelfs op het strand goed moet opletten dat je niet verdwaalt. Het eenvoudige verhaaltje over een dagje naar zee en strand biedt een leuke voorbereiding voor een daadwerkelijk tochtje naar het strand. Voor oudere peuters en jonge kleuters die er al eens geweest zijn, is het een feest van herkenning. De felle accentkleuren rood en geel steken pittig af tegen het zachte geel van het strand en het lichtblauw van de lucht. De begeleidende tekst is heel eenvoudig en makkelijk voor te lezen. De belangrijke woorden zijn vet gedrukt; dit kan de voorlezer helpen bij het benoemen van de afbeeldingen, maar heeft verder weinig nut. Zesde deel uit een serie prentenboeken over kip Lotta*. Vanaf ca. 3 jaar – Conny Meijer