Bespreking Lotta telt

www.leestafel.nl:

Lotta telt
illustraties: Rik De Wulf
tekst: Diane Put

Op de cover zie je Lotta, zij is een vrolijke kip met kippenlaarsjes aan ofwel laarsjes die beschilderd zijn als een kip. De neus van de laars is een kippensnavel en op de wreef van de laars zit een kammetje. Je wordt gelijk vrolijk als je het ziet. Dat vrolijke gevoel blijft hangen bij het lezen van dit boek. Lotta leert namelijk op een erg humoristische manier tellen. Onderweg naar haar hangmat komt ze allerlei dieren tegen. Als eerste een vogel met maar 1 poot. Wat een grote kip denkt Lotta, maar het blijkt een ooievaar! Ze vertelt waarom ze soms op één poot staat.
Dan ziet Lotta de hond met… 4 poten. Waar is de 3 gebleven zul je denken, maar de hond heeft 3 zwarte poten en 1 witte.  Via het lieveheersbeestje, een spin en een héél vreemd beest in de hangmat leert Lotta tot 10 te tellen.
Het leuke van dit boek is, is dat het deze keer niet het geijkte opvoert. Natuurlijk is er de spin met acht poten maar voor Lotta aan het getal 8 is, zijn er nog andere dingen rond de spin die maken dat ook 7 genoemd wordt. En de 5 en 6 worden ook al zo origineel en met veel humor gepresenteerd, want dieren met 5 poten? Die bestaan toch niet? Lotta is een nieuwsgierige kip die zich overal over verwonderd. En het leuke is dat Lotta er na elke onmoeting met een dier er ook elke keer eventjes een aantal poten bijkrijgt!
De helder gekleurde illustraties in dit boekje staan verspreid over twee pagina’s.  Het is vooral de speelsheid en fantasie in die afbeeldingen dat het boek zo leuk maakt. De tekst is in duidelijk leesbare letters en de getallen in de tekst zijn groter en dikker afgedrukt.
Een kind leert zo op een erg vrolijke manier, al spelenderwijs, tellen.
ISBN 978904481692 Hardcover oblong formaat 32 pagina’s Uitgeverij Clavis april 2012
Vanaf 3 jaar

© Dettie, 29 april 2012

http://www.leestafel.info/diane-put/8914-lotta-telt

 BIBLION.nl:

Anita Waajen

Lotta de kip telt dierenpoten, van één tot en met tien. Voor de goede kijker zijn er ook andere dingen te tellen: vlinders, bloemen en bomen. Telkens als Lotta een dier tegenkomt met een ander aantal poten, ziet ze daar het voordeel van. Uiteindelijk wordt ze gefopt door tante Cato en haar kuikens: er ligt een beest met wel negen poten in haar hangmat! Dan is ze erg tevreden met haar twee poten en ligt ze lekker met Cato en de kuikens te genieten in de hangmat. Mooi verzorgd, kleurig prentenboek in oblong formaat met duidelijke, zwartomlijnde geschilderde illustraties in heldere kleuren. De korte, in grote schreefloze letters gedrukte tekst laat zich goed voorlezen. Over kip Lotta verscheen eerder o.a. ‘Lotta en de regenboog’*. Vrolijk prentenboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

© NBD Biblion

De Leeswelp:

Zoals de vorige prentenboeken rond Lotta is ook dit een prentenboek in oblong formaat. De tekst bestaat uit eenvoudige zinnen met een woordgebruik aangepast aan de doelgroep. De lay-out is sober en de cijfers zijn altijd vet gedrukt waardoor ze uit de tekst springen. Zo worden ze beter herkenbaar voor jonge kinderen. De illustraties ondersteunen op een leuke manier de tekst. Op de eerste bladzijde heeft Lotta twee poten, met vrolijke laarsjes die net zoals Lotta zelf gespikkeld zijn en een kam en een snavel hebben. Naarmate Lotta meer dieren ontmoet gaan de prenten mee in haar fantasie en vermeerdert haar aantal poten. Je ziet Lotta met haar vele poten in de meest gekke houdingen afgebeeld: hangend aan een tak, een web wevend of lopend op vier poten. Het hele verhaal speelt zich af in open lucht in een wei en op het erf. Dit alles resulteert in een kleurrijk geheel waar je al bij het openslaan van het boek vrolijk van wordt. Lotta telt is een fijn fantasieverhaal dat echt spelenderwijs de getallen aanleert. [Hilde Debacker] 30 november 2012

http://zoeken.bibliotheek.be/detail/Diane-Put/Lotta-telt/Boek/