Bespreking Lotta en de Slodderkip

Untitled

Recensie Nicetips4kids.nl

P1180069

Wat een rommeltje! Lotta en haar vriendjes snappen er niets van. Een bal tussen de bloemen en een trommel in het gras. Ze vinden ook een kippenlaarsje, een krijtbord en knikkers op de grond! Waar komt dat allemaal vandaan?

Recensie
Een prachtig en herkenbaar verhaal over een Slodderkip die heel veel speelgoed kwijt is. Ze snapt er niks van, zelfs haar knuffel is weg. De Slodderkip is bang dat haar knuffel is weggelopen omdat ze teveel rommel maakt. Gelukkig weten Lotta en haar kuikentjes hoe ze de Slodderkip kunnen helpen…

Eigenlijk zijn alle boeken van Lotta ontzettend leuk en dus ook dit boek. In dit verhaal wordt duidelijk dat als je opruimt, je ook je spullen kunt vinden en je dan niet van alles kwijt bent. Toen ik dit boek voorlas aan een sloddervosje (van bijna 3 jaar) waar ik wel eens op pas, moest diegene hard lachen om de Slodderkip. Toen ik vervolgens de kamer rond keek en zei “Hmmm, volgens mij lijk jij ook wel een beetje op de slodderkip…”, was het even stil, waarna diegene zei: “Nee joh! Mijn knuffel is hier in mijn handen!!!”

lotta

Jonge kinderen snappen de boodschap dus misschien niet altijd, maar je kunt er natuurlijk altijd nog wat uitleg bij geven. Ook al komt de boodschap misschien niet direct aan, dit boek is wederom ontzettend leuk om (voor) te lezen!

Lotta en de Slodderkip – Diane Put & Rik de Wulf
Prentenboek, hardcover, 26 pagina’s, Uitgeverij Clavis

logo-mama-in-limburg

Recensie Mama in Limburg.nl

Volgens mijn moeder was ik altijd een slak, ik liet als kind een slijmspoor van spullen achter mij. Mijn man is wel een opruimer, gelukkig. Hij probeert zijn vaardigheden aan onze kinderen over te brengen. Oké schat, jij regelt het opruimen, ik het voorlezen erover, deal?

9789044829068-480x600

De uitgever:

Wat een rommeltje! Lotta en haar vriendjes snappen er niets van. Een bal tussen de bloemen en een trommel in het gras. Ze vinden ook een kippenlaarsje, een krijtbord en knikkers op de grond! Waar komt dat allemaal vandaan?

Een lief en warm boek over rommel maken, spulletjes kwijtraken en alles weer netjes opruimen. Voor slodderkipjes vanaf 4 jaar.

Het boek:

Het boek heeft een harde kaft en papieren bladzijden. Het is een breed prentenboek, wat heerlijk leest met twee kindjes ieder aan één kant. Zo hebben ze beide wat te kijken en wijzen. De plaatjes zijn heel erg herkenbaar, vrolijk en duidelijk. Overal is wat over te vertellen.

Het verhaal is precies goed qua lengte voor de leeftijd. De jongste van twee vond het net iets te lang duren, maar mijn oudste van 4,5 heeft de hele tijd genoten. En hij is ook precies te doelgroep!

Onze ervaring:

Het is een leuk, lief boekje. Het is erg positief over letterlijk verstrooide mensen. Ook geeft het goed weer waarom je moet opruimen en hoe je het op een leuke manier doet. Mijn zoon noemt mij nu de hele tijd ‘mama slodderkipje’, als je het boek hebt gelezen is het een lieve koosnaam.

De eerste avond heb ik letterlijk iedere zin voorgelezen, maar het verhaal is zo grafisch vertelt dat we de avond erna grotendeels over de plaatjes hebben gepraat. Zo kwam ik er achter dat hij niet weet wat knikkers zijn! Dat heb je natuurlijk als oudste in huis, met een kereltje van twee erbij heb ik niet zo de neiging kleine glazen balletjes in huis te halen. Maar bij een vriendin thuis zal ik hem binnenkort eens wat knikkers laten zien.

Voor mijn gevoel zou dit boekje ook leuk zijn voor kinderen van een jaar of drie, zeker de ‘voorlopers’. Maar door de manier waarop het vertelt is, lijkt het mij ook leuk voor de oudere kleuters. Echt een aanrader, zeker als opruimen problematisch is in huis! Door de lieve leuke verteltrant ben ik ook nieuwsgierig geworden naar de andere Lotta boekjes…

Titel: Lotta en de slodderkip
Schrijver: Diane Put
Illustrator: Rik de Wulf
ISBN nummer: 9789044829068
Uitgeverij: Clavis
Prijs: €14,95

Recensie jufanke.nl

Lotta en de slodderkip
Diane Put & Rik De Wulf – Clavis – september 2016

Lotta en de slodderkip

Is het bij jou in huis rommelig? Is je klaslokaal ontploft na een werkles? Lees dan eens ‘Lotta en de slodderkip’ voor! In dit boek komen Lotta en de kuikens van alles tegen: er liggen knikkers in het gras, een kippenschoen, kleurpotloden en een bal. Egel zit verstrikt in een springtouw en Kikker zit vast onder een hoed. Wie laat hier alles rondslingeren? Lotta en de kuikens volgen het spoor en komen bij een kleine, jammerende kip. Ze is alles kwijt. Samen gaan ze verstoppertje spelen om al het verloren speelgoed weer te kunnen vinden. En dat lukt. Eén voor één vindt de slodderkip haar mooie spullen terug.

‘Lotta en de slodderkip’ is een duidelijk, aandoenlijk verhaal met prachtige, kleurrijke afbeeldingen. Mijn kleuters hebben ademloos naar het verhaal geluisterd en na afloop kwam er spontaan een gesprek over ‘sloddervossen’ en ‘opruimen’ op gang. Wat zou er gebeuren als we al het speelgoed laten liggen na het spelen? Hoe zou ons lokaal er dan uitzien? Wat als alle tafels vol met spullen liggen en we willen werken?
Lees dan ‘Lotta en de sloddderkip’ nog maar eens voor. Een mooi prentenboek voor alle sloddervossen … én slodderkippen!

Recensie Biblion

Jos Weinberg

In dit deel uit de uitgebreide Lotta-reeks speelt kip Lotta weer de hoofdrol. Bijen zoemen rond haar kop en die van haar drie (gelaarsde) kuikens. Wat zou er aan de hand zijn? Het heeft iets te maken met allerlei zwerfvuil dat overal ligt. Dat is speelgoed, knutselmateriaal en tekenspul. De egel en de kikker zijn er kwaad over en hebben er last van. Wie zou die rommel veroorzaken? Ze ontmoeten een slodderkip die allerlei spullen kwijt is. Ze klaagt hierover en heeft verdriet. Vooral haar knuffel, een vosje (!), mist ze erg. Lotta probeert haar te troosten: misschien speelt de knuffel verstoppertje. Lotta stelt voor dat samen te gaan doen. De kuikens doen heel graag mee. Al zwervend door het landschap vindt slodderkip al haar spullen terug. Maar zou het vosje er ook bij zijn? Door het oblong formaat zijn de aantrekkelijke illustraties te bekijken als langgerekte spreads waardoor er brede landschappen ontstaan. De tekst staat er met enkele regels in een grote schreefloze letter in gedrukt. Geschikt voor een (groeps-)presentatie aan 4-6 jarige sloddervossen.

© NBD Biblion