Bespreking lotta en de pestvogel

Recensie www.jufanke.nl:

Lotta en de pestvogel
Diane Put & Rik De Wulf – Clavis – januari 2016

Lotta en de pestvogel

Lotta loopt bij de kuikens van tante Cato langs, maar die kijken sip en durven niet meer buiten te komen. Waarom? Omdat er een pestvogel rondloopt die iedereen pest. Meneer Mol heeft die rare vogel ook gezien, en wat later maakt Lotta zelf kennis met zijn pesterijen. Zou zij de pestvogel op andere gedachten kunnen brengen?

Van Lotta, de vrolijke kip, zijn al vele avonturen verschenen. Bij ‘Lotta en de paashaas’ schreven wij kortgeleden een project voor Kleuteruniversiteit.
In ‘Lotta en de pestvogel’ staat een onderwerp centraal waarvan je op school zeker boeken wilt hebben: pesten. En of er nou geplaagd wordt óf gepest, dit verhaal laat jonge kinderen heel helder zien wat plagen en pesten voor gevolgen heeft. De pestvogel denkt gelukkig na en krijgt een geweldig idee. Hiermee maakt hij alles weer goed.
De illustraties in het boek zijn even helder als het verhaal: duidelijk en kleurrijk, heel geschikt voor jonge kinderen.  http://www.jufanke.nl/boekrecensies.html

Recensie www.nicetips4kids.nl:

Posted on

lotta pestvogelLotta loopt bij de kuikens van tante Cato langs, maar die kijken sip en durven niet meer buiten te komen. Waarom? Omdat er een pestvogel rondloopt die iedereen pest. Meneer Mol heeft die rare vogel ook gezien, en wat later maakt Lotta zelf kennis met zijn pesterijen. Zou zij de pestvogel op andere gedachten kunnen brengen?

Recensie
Wederom een geweldig verhaal van Lotta. Dit keer over een pestvogel en hoe hiermee om te gaan. De kuikens durven niet meer buiten te spelen, omdat er een pestvogel rond loopt. Lotta besluit om een kijkje te nemen, maar wordt dan ook zelf lastig gevallen door de pestvogel. Maar dan wil de pestvogel een ritje maken in de bolderkar en heeft niemand die de kar wil trekken…. zal de pestvogel er nou achter komen dat pesten niet loont?

Afbeelding 012De boekjes van Lotta blijven leuk: vrolijke prenten, leuke verhalen en steeds weer nieuwe avonturen.
Leuk dat ook in dit boekje een duidelijke boodschap naar voren komt: namelijk dat pesten niet loont en dat het veel leuker is om leuk met elkaar te spelen. Gelukkig komt pestvogel tot inkeer en komt ook hij erachter dat samen spelen, veel leuker is dan pesten.

Behalve dat dit boekje leuk is om ‘gewoon’ te lezen, is het boekje ook een goede opstap om het (thuis of in de klas/dagverblijf) over pesten te hebben met kinderen. Wat leren ze van het verhaal en wat is wel leuk en wat niet?
Kortom, Lotta en de pestvogel is niet alleen leuk om te lezen, maar ook nog eens leerzaam.
Lotta en de pestvogel – Diane Put & Rik de Wulf
Prentenboek, hardcover, 26 pagina’s, Uitgeverij Clavis

http://www.nicetips4kids.nl/lotta-en-de-pestvogel-recensie/

Recensie mamainlimburg.nl :

Is je kindje wel eens -onbewust- een pestkop of wordt hij/zij zelf gepest? Dan is “Lotta en de pestvogel” van Diane Put & Rik de Wulf (Uitgeverij Clavis) een mooi boekje om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

In Lotta en de pestvogel is er vreemde vogel “die niet lief is” (om het in de woorden van ons zoontje te zeggen) die de kuikens van tante Cato, meneer mol én Lotta pest. Gelukkig durft Lotta er wat van te zeggen en komt het allemaal weer goed.

09en10CMY

Mooie aanleiding om het thema pesten op te splitsen in de “pester”, de “gepeste(n)” en de “groep”. In het geval van mijn oudste is hij al eens de “pester” (in zoverre je dat op deze leeftijd pesten kunt noemen) en de “gepeste” geweest, maar ook gewoon “toeschouwer”. Dit lijkt mij een handig boekje om er bij te pakken als er iets is voorgevallen en je dit op een luchtige manier bespreekbaar wilt maken. Ik merkte bij mijn zoontje dat hij direct “snapt” hoe het in het verhaal zit, terwijl het in de realiteit soms veel ingewikkelder lijkt. Dit kan dan een mooi handvat zijn.

Enige minpuntje vond ik zelf dat de pestvogel spullen heeft afgepakt en je op het plaatje wel ziet dat hij dit teruggeeft maar er in het verhaal niets over gezegd wordt.

http://mamainlimburg.nl/mama-leest-voor-lotta-en-de-pestvogel/

Recensie BIBLION

Redactie

Lotta heeft zin om te spelen en gaat op zoek naar de kuikens van tante Cato. Maar waarom zitten haar vriendjes binnen, zijn ze soms ziek? De kuikens blijken bang te zijn van een pestvogel die hen uitlacht, hun petjes afpakt en ze piepkuikens noemt. Dan klaagt ook de mol over de nare vogel en gaat Lotta op onderzoek uit. De pestvogel giet Lotta’s laarzen vol water en pakt de bolderkar af. Als hij vervolgens verbaasd is dat niemand zijn kar wil trekken, vertellen Lotta en de kuikens hem eens flink de waarheid. Zal de pestvogel een speelvogel kunnen worden? Oblong prentenboek met paginagrote illustraties, getekend met dunne lijnen en egale kleurvlakken in heldere kleuren. Deel uit de uitgebreide serie over kip Lotta. Gemiddeld vier tot zes regels tekst per spread, waarin belangrijke woorden vet zijn gedrukt. De aantrekkelijk uitgevoerde, vrolijke uitgave is geschikt om het verschijnsel pesten met kleuters te bespreken. Vanaf ca. 4 jaar.

© NBD Biblion